13 maart 2011: Eerste zondag in de 40 dagen tijd. Vorige Volgende

13 maart 2011: Eerste zondag in de 40 dagen tijd.

Vandaag, de eerste zondag, is de ontmoeting in de woestijn. De woestijn is een plek waar mensen op de proef worden gesteld. Het is een plek van dorheid. Geen groen, geen water, geen beschutting tegen de zon. In de woestijn hebben mensen het zwaar. Dat heeft ook het volk Israël ervaren, toen het 40 jaar door de woestijn trok op weg naar het beloofde land. Jezus ontmoet in de woestijn de duivel, die hem daar op de proef stelt. Maar gelukkig weet Jezus hoe hij de duivel kan verjagen.
De ontmoeting met de duivel (Mat. 4: 1 – 11) is als volgt uitgebeeld:
Onder de schikking ligt een paarse doek (ingetogenheid) met daarop jute (nederigheid).
Op deze doeken staan 2 glazen schalen die verbonden worden door buigzame takken, deze takken kruisen elkaar (de ontmoeting).
In de linkerschaal ligt woestijnzand met daarin één roos (Jezus).
In de rechterschaal ligt een zwarte lap stof met lavastenen en daarin distels (duivel).

Vandaag starten we met de kinderen ons 40 dagen project; “Wie ben je?”. Dit project doen wij in samenwerking met de groep liturgisch bloemschikken. Het staat los van de thema’s in de gewone eredienst. Wij hebben dit jaar geen verbeelding in de vorm van posters, maar het liturgisch bloemstuk is onze verbeelding. Tijdens de komende 7 zondagen leren de kinderen in de eigen kring Jezus kennen door met hem op reis te gaan langs plaatsen waar hij anderen ontmoet. Deze plaatsen zijn bijzonder en daar gaat het om.